sunnuntai 20. maaliskuuta 2022

Me ollaan sankareita!

Kouvolan kouluissa ja päiväkodeissa ollaan siirtymässä vuosiluokkattomaan esi- ja alkuopetukseen. Tämän lautakunnan päätöksen myötä on tietenkin tarpeen uudistaa opetussuunnitelma, erityisesti  tarkentaa yhteistä toimintakulttuuria.

Lotta Uusitalo-Malmivaara ja Kaisa Vuorinen kirjoittavat Huomaa hyvä!-kirjassaan (2016) voimavahvuuksista eli sinnikkyydestä, itsesäätelystä ja myötätunnosta. Voimavahvuuksia voidaan oppia, opettaa ja käyttää joka päivä. 

Uusitalo- Malmivaaran ja Vuorisen mukaan voimme voimavahvuuksien avulla sankaroitua eli olla omana itsenämme parhaimmassa muodossamme. 

Kouvolan eskarit ja eka- ja tokaluokkalaiset ovat kaikki jatkossa sankareita! Kirjaamme opsiin sankaritaidot👍.




maanantai 14. maaliskuuta 2022

Vahvuusjuttuja eri näkökulmista


Koulumme opettaja oli koulutuksessa ja jakoi meille työkavereille muutamia ajatuksia Juha T. Hakalalta. Erityisesti jäi mieleeni, että vahvuutta on myös myöntää olevansa jossain asioissa ihan surkea 😊. On helpottavaa ja itselle armollista ajatella, että kaikkea ei tarvitse osata. Joskus oma osaamattomuus voi antaa toiselle henkilölle mahdollisuuden hyödyntää omaa vahvuuttaan auttaakseen ja tukeakseen minua ja jotakin muuta. 

keskiviikko 9. maaliskuuta 2022

Kirjahyllystä saattaa löytyä vaikka keinoja vuorovaikutuksen lisäämiseksi!

Joskus on hyvä tutkia kirjahyllyään! Toisen koronavuoden alusta alkaen  opettajien toiveena on ollut vuorovaikutuksen lisääminen työyhteisössä.  Pari viime vuotta on lähinnä jouduttu väistelemään toisiamme turvavälein ja tärkeä vertaistuki erilaisissa koulutyön arjen tilanteissa on jäänyt normaalia huomattavasti vähäisemmäksi. 

Olin muutamia vuosia sitten LAPE- tapaamisessa THL:ssä Helsingissä (En edes muista tarkalleen tapaamisen otsikkoa). Ostin myynnissä olleen kirjan enkä - kuten usein saattaa käydä - päässyt kirjan kanssa selailua pidemmälle.  

THL, Tampereen yliopisto ja Ylöjärven kunta olivat kehittäneet Yhteispeli-hankkeessa alakoulujen opetushenkilökunnalle käytännönläheisiä toimintatapoja lasten tunne- ja vuorovaikutustaitojen sekä mielenterveyden tukemiseksi. 

https://thl.fi/fi/tutkimus-ja-kehittaminen/tutkimukset-ja-hankkeet/yhteispeli

Hankkeen julkaisu Yhteispeli koulussa - opas hyvinvoinnin ja vuorovaikutuksen vahvistamiseen (Kampman, Mikko; Solantaus, Tytti; Anttila, Niina; Ojala, Tiina; Santalahti, Päivi (2015)) löytyi siis kirjahyllystäni 👍.

"Lainasin" Yhteispelin työyhteisöä käsittelevästä luvusta Huoltamon. 

Huoltamon ensimmäisessä tapaamisessa  koulumme opettajat ja koulunkäynninohjaajat keskustelivat  tänään 4 hengen ryhmissä  45 minuuttia. Keskusteluissa kukin toi vuorollaan esille omat työkuulumisensa ja kokemuksensa. Annetun ohjeen mukaan keskustelussa aiheet tuli liittyä esimerkiksi pedagogiikkaan, luokan työrauhaan, hyviksi koettuihin opetusmenetelmiin, koulun resursseihin, kouluruokailuun, onnistumisiin, ongelmiin tai arkea askarruttaviin asioihin.

Näin ohjeen mukaan, mutta toki en tiedä, mistä keskusteluja käytiin.Ainakin kahteen keskusteluun kuulin viitattavan  tänään: "Kuten aamullakin puhuimme....", "Juuri tästä asiasta puhuimme aamullakin...".

Tärkeää oli, että Huoltamossa käsiteltävät  asiat liittyvät oman työn tekemiseen. Työyhteisön jäsenten väliset asiat käsitellään muualla eikä keskusteluissa mainita nimiä ym.

Jaoin ryhmät niin, että ripottelin luokanopettajat, aineopettajat ja ohjaajat mahdollisimman "sekaisin". Saman oppiaineen opettajat eivät myöskään olleet samassa ryhmässä. Erilaiset näkökulmat olivat keskusteluiden rikkaus.

Kevään toinen Huoltamo samoilla ryhmillä on huhtikuussa. Palautteen perusteella päätetään yhdessä, onko tämä meidän työyhteisöömme sopiva tapa lisätä vuorovaikutusta. Saattaa olla, että Huoltamot jäävät tämän kevään kokeiluksi tai sitten  vaihtoehtoisesti niistä tulee meidän juttu .

Kävi miten kävi, vuorovaikutus on meidän juttumme- tavalla tai toisella 😊


perjantai 4. maaliskuuta 2022

Marjo Katajiston koulutuksesta työhyvinvointia

 Eilinen lomapäivä meni hiukan säädöksi, koska olin katsonut väärin päivämääriä (työkavereilleni ei liene mikään yllätys 😏). Olin ilmoittautunut Kymenlaakson kesäyliopiston järjestämälle Työhyvinvointia omat vahvuudet tunnistamalla- koulutukseen omasta mielestäni toissa päivälle ja koulutus olikin eilen. Lomalaiselle ei toki ajoilla pitäisi olla väliä, mutta kun olin sovittu lastenlasten kanssa reissu Messilään .....

https://www.kymenlaaksonkesayliopisto.fi/koulutukset

Auringonpaisteisessa säässä ulkoilua 5 tuntia ja sen jälkeen autossa Teamsiin kuuntelemaan Marjo Katajistoa. Onnistui näinkin 👍.

Marjo on positiivinen johtaja, väitöskirjatutkija ja rehtorikollega Porista.  Oltiin jo tutuksi viime kuukausina tulleen aiheen äärellä , mutta jälleen kuunnellessa sai uusia ajatuksia, jotka ovat omiaan kehittämään omaa pojo- polkua.

Yksi Marjon esille tuoma ajatelma oli Uusautilta 2019:

"Työssä menestymisessä olennaista on se, että uskaltaa tunnistaa oman osaamisensa, tunnistaa hyvän suorituksen ja antautuu työilon vietäväksi."

En  ajattele, että työssämenestyminen on niinkään palkkioita tai kehuja, vaan ennen kaikkea sitä, että uskaltaa rohkeasti tunnustaa osaavansa asioita ja sitä kautta kokee iloa työssään.  Kiitos, Marjo! 


Tämä blogin kirjoittaminen on kyllä tosi kiva uusi  juttu! Enpä olisi aikaisemmin ikinä uskonut 


Positiiviset tuulet

  Moni asia on kevään jälkeen muuttunut. Toisaalta moni asia on myös säilynyt entisellään. Ammatillinen eläkeikäni mahdollisti sen, että en ...