keskiviikko 28. syyskuuta 2022

Vahvuustaidot

Koulumme vahvuustaidot- jakso alkoi eskareista yseihin tällä viikolla. Piia- ope luokkansa  kanssa johdatti videon välityksellä koko koulun pohtimaan vahvuuksia, piirtämään vahvuuskäsiä, etsimään voimabiisejä ym.

Omat työpäiväni ovat alkuviikon ajan sujuneet pitkälti tietokoneen äärellä. Eilinen haasteellinen päivä yhdessä luokassa sai minut irti koneestani ja  tärkeän  perustehtävän äärelle: teimme töitä huoneessani oppilaan kanssa kahden kesken ja tilanne luokassakin rauhoittui.

Oppilaan toiveesta teimme oranssit vahvuuskädet. Tutkimme luonteenvahvuuksia ja etsimme itsellemme ja toisillemme vahvuuksia. Nämä hetket ovat niitä, jotka ovat pitäneet minut vuosien varrella koulussa töissä. Jotain olen tehnyt oikeinkin, kun oppilas valitsi vahvuudekseni ystävällisyyden siitäkin huolimatta, että kohtaamisemme viime vuosina ovat liittyneet enemmin tai vähemmin kurinpitoon.

Vahvuuksia etsiessä oli samalla oivallinen mahdollisuus pohtia, mitä valittu reiluus voisi tarkoittaa esimerkiksi käyttäytymisessä luokassa.

Ennen tunnin loppua ehdittiin kaivella puhelimella netistä Kirsi Paldaniuksen tekemä luonteenvahvuuspyörä (wordwall.net) ja pyöritellä sitä. Jokaiselle luonteenvahvuudelle löytyi omasta luokasta sopiva kaveri.

Mentiin sitten ja kertoa pläjäytettiin  muulle luokalle, millaisia vahvuuksia heille löytyi. Yli 20 vuotta reksinä ja edelleen tämä on parasta, sillä uskon näiden positiivisten kokemusten kantavan elämässä edes hiukan eteenpäin!

Vahvuuskäteni yhdessä sormessa on toiveikkuus. Taitaa näkyä tässäkin.




lauantai 17. syyskuuta 2022

Relationaalinen asiantuntijuus

Olin tänään joustavan esi- ja alkuopetuksen vesossa kertomassa Kouvolan uudesta JEA-opsista. On hienoa ja voimaannuttavaa, kun pääsee tekemään yhteistyötä rautaisten ammattilaisten kanssa. Matkan varrella oppii myös monia asioita sekä luokanopettajilta että varhaiskasvatuksen opettajilta.

Kun saamme pikkuhiljaa yhteisen toimintakulttuurin päiväkodeissa ja koulujen alkuopetuksessa sisäistettyä, se antaa on huikeat mahdollisuudet mm. yhdenvertaisuuteen huolimatta siitä, ovatko eskarit ja "ykköskakkoset" fyysisesti samassa rakennuksessa, tien toisella puolella tai kilometrien päässä.

Lähes 250 opettajaa oli kuulolla mm. laaja-alaisesta oppimisesta, leikistä ja toiminnallisesta oppimisesta, yhteisopettajuudesta , arviointijunista ja sankaritaitoista. Millaisia sankareita Kouvolassa kohta onkaan😊. 

Oli ilo saada kuulla  KT, yliopiston lehtori Laura Rantavuoren luentoa. Yhtenä asiana hän toi puheessaan esille relationaalisen asiantuntijuuden (Edwards, 2010), johon liittyy taito oppia muilta ja antaa oma asiantuntijuus muiden käyttöön. Asiantuntijuus rakentuu ammattilaisten keskinäisissä suhteissa, kun ratkaistaan käytännön ongelmia.

Opetussuunnitelman toteuttaminen vaatii todellista yhteistyötä lapsiryhmien aikuisten välillä. JEA-toiminta tarjoaa loistavat puitteet relationaaliseen asiantuntijuuteen.  Huomasin kuuntelevani  Lauraa myös vahvuuslasien läpi (tai oikeammin vahvuuskuulolaitteen 😉)  Tiimien työntekijöiden erilaisten vahvuuksien  havaitseminen ja rohkea esille tuominen mahdollistaa oppimisen muilta. Samalla muut voivat oppia sinulta.

Ajatukseni lähti jälleen kerran laukalle ja mietin oman kouluni JEA-tiimiä. Jokainen heistä viime keväänä pohti omia vahvuuksiaan laajan vahvuuskäsityksen näkökulmasta. Seuraava vaihe on käydä keskustelua, millaisia vahvuuksia tiimillä on kokonaisuudessaan.

En ollut ennen kuullutkaan relationaalisesta asiantuntijuudesta. Nyt tuntuu, että tästä haluaa kuulla ja oppia lisää. Viimeisen vuoden aikana on innostus uuden oppimiseen ollut kantava voima arjen työssä enemmän kuin varmaan koskaan aikaisemmin. Se on mukava tunne!

Kuva on Kouvolan joustavan esi- ja alkuopetuksen opsista. Kuvituksesta ovat vastanneet Päivi ja Liisa Liimatta. 






Positiiviset tuulet

  Moni asia on kevään jälkeen muuttunut. Toisaalta moni asia on myös säilynyt entisellään. Ammatillinen eläkeikäni mahdollisti sen, että en ...