Rehtorin työssä positiivisuus on välillä kovalla koetuksella. Tuntuu riittämättömältä, kun auttamisen halu ja hyvä tahto meinaavat joutua byrokratian kampittamaksi. Perusopetuslain kohta oppilaan oikeudesta turvalliseen oppimisympäristöön on tässä työssä kaikkien tärkeintä, mutta sen takaaminen ei aina onnistu omin voimin, vaan tarvitaan verkostoja, joiden rattaat pyörivät valitettavan usein kovin (lue: ihan liian) hitaasti. Tämä turhauttaa.
Jäin tänään pohtimaan työssä jaksamista. En niinkään omaani, vaan yleisellä tasolla. Koulussa työskentelevien jaksaminen vaatii nykyään aikamoista sinnittelyä. Vaikka tekee kaikkensa, asiat eivät ainakaan nopeasti mene eteenpäin. Mieli.fi- sivuilta löytyi juliste, johon tykästyin.
Linkitin tämän mielessäni työn imuun, jota ollaan lähiviikkoina pohdittu.
Kun liikennevalot näyttävät vihreää eli työ on kivaa ja nautin työstäni, tunnen hallitsevani itse työtä ja elämääni ja energiaa riittää, koen korkeaa työn imua.
Ollaan vasta puolessa välissä työviikkoa ja yhtä ja toista on tapahtunut (Onneksi pidän myös lakipykälien tutkimisesta 😆). On aika hyvä fiilis tässä iltasella kuitenkin todeta kotisohvalla fyysisesti väsyneenä, että JES, jaksan ja edelleen energiaa riittää ja pidän työstäni.
Kun kurkkaan päivää taaksepäin, huomaan, että minun ei tarvitse kaivaa työssä jaksamista pelkästään itsestäni. Tänään jaksamiseeni ja sitä kautta hyvinvointiini ovat vaikuttaneet monet asiat:
- Joulukuu alkaa, ja koulunkäynninohjaajatonttu opetonttu apurinaan oli muuttanut opehuoneen jouluiseksi!
- Oppilaskunnan järjestämässä pipo ja villasukka-päivässä sain hipsiä villasukissa ja Voimakehä(R)-pipossa kaiken päivää!
- Iltapäivän palaverissa syötiin alkuun ihanat tortut, lepuskat ja kakut ja livenä saatiin jopo-opetuksesta hyviä juttuja keskusteltua.
- Aamulla töihin tullessani ensimmäinen asia, johon kiinnitin huomiota oli open tossut. Hän oli pukenut tossut jalkaansa, koska oli halunnut ilahduttaa oppilaitaan.
- Aamulla opettajia kokoontui "Huoltamoon" (blogi 9.3.2022). Kuulin, että heillä oli ollut hyviä keskusteluja.
"Elämäntapatyöläisenä" täytyy muistutella itseään, että jos haluaa liikennevalon pysyvän vihreänä, pitää varata aikaa muuhunkin kuin tärkeään työhön.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti