maanantai 20. maaliskuuta 2023

Taitoja ja osaamista

Viime lukuvuonna olin poikkeuksellisesti pitämässä opo- tuntia. Olin saanut hyvät ohjeet etukäteen, joten tunnille oli turvallista mennä. Tehtävänä oli "Voimakehän ® hengessä" tehdä mind map omista taidoista ja osaamisista. Seuratessani  ja ohjaillessani nuorten tekemisiä vaikutti siltä, että tehtävä oli osalle heistä tosi haastava. Saatiin kuitenkin "kartat" tehtyä, kun otettiin käyttöön sinnikkyyden luonteenvahvuus 😏.

Viime viikolla törmäsin tilanteeseen, jonka jälkeen en enää kyllä ihmettele tehtävän haasteellisuutta nuorille. Voimakehä®mentorikoulutuksen välitehtävänä oli laatia oman asiatuntijaosaamisen mind map. Jouduin kokeneena reksinäkin tosissani pohtimaan asioita, palaamaan menneisyyteeni jne.  Piirreltyäni ja kirjoiteltuani paperin täyteen kaikenlaista osaamista, yritin saada asiat Flingaan. Epäolennaista itse asian kannalta, mutta digi-taitojen opettelua on hauskaa (vaikka joskus haastavaakin) tehdä tässä muun opiskelun ja työnteon ohella. 

Positiivisen johtamisen koulutukset  sekä  Voimakehä ®-koulutukset ovat olleet minulle jatkuva matka oman itseni tuntemiseen ja kehittämiseen. Monia asioita ei ole tullut aikaisemmin tällä lailla pohdiskeltua. Täydentäessäni mind mappiani tein  havainnon, että valtaosa ammatillisesta osaamisestani on tullut nimenomaan työssä, ei niinkään  koulutuksessa. Merkityksellistä oli myös se, että monet taidot näyttivät juontavan juurensa jo lapsuuden perheessä opittuihin asioihin. Ajatus siitä, että taitoja ja osaamista karttuu muuallakin kuin koulun penkillä, vaikkapa harrastuksissa, ilahduttaa myös sisälläni asuvaa opettajaa. 

Oman osaamisen ja taitojen pohtimisesta tulee hyvälle tuulelle. Tässä lähiaikoina turha vaatimattomuus on nimittäin kadonnut ja uskaltaa myöntää osaavansa asioita. Toisaalta viikonlopun koulutuksessa jouduin myös pohtimaan useassakin kohdassa sitä, mitä ovat oikeasti laajan vahvuusnäkemyksen mukaisia taitoja ja osaamista, mitkä esimerkiksi luonteenvahvuuksia tai kyvykkyyksiä.   https://voimakeha.info/index.html









keskiviikko 15. maaliskuuta 2023

Vahvuuskeskusteluista ryhmien vahvuuksiin

Keväällä 2022 koulumme opet tekivät laajan vahvuusnäkemyksen mukaiset        vahvuuskarttansa (Voimakehä ®), joiden pohjalta käytiin vahvuuskeskustelut perinteisten kehityskeskusteluiden sijaan.  Tästä kirjoittelin blogissani mm. 9.6.2022.

Syksyn aikana vahvuudet, hyvinvointi, myönteiset vuorovaikutukset, työnimu, innostuminen ym. kulkivat matkassamme koulutyön ohessa. Tämän päivän vesossa - nyt olen jo pikkasen poikki pitkän päivän jälkeen, mutta en malta olla kirjoittamatta asioita heti tuoreeltaan tänne blogiin- tutkailtiin taulukkoa opettajiemme ydinvahvuuksista. Lähes 50 open ydinvahvuuksien top3-listalla ovat rehellisyys, rakkaus ja reiluus. Juuri tällaista porukkaa erilaisin vivahtein olen saanut luotsata yli 20 vuotta! 

        Rehellisyys: Ihmiset ovat aitoja teoissaan ja tunteissaan, on tärkeää saada olla oma itsensä ja sitä arvostetaan myös muissa, ajatukset ja tunteet ilmaistaan rehellisesti ja avoimesti , toiminta on yhdenmukaista arvojen kanssa, pystytään luomaan hyviä ihmissuhteita ja sitä kautta saamaan sosiaalista tukea jne. 

        Rakkaus: Autetaan toimimaan ihmissuhteissa rakentavalla tavalla ja tekemään tarvittaessa kompromisseja, löytyy sympatiaa, suvaitsevaisuutta ja anteeksiantoa, lämmin ja välittävä tapa kohdata työkavereita ja oppilaita, humanistinen näkemys ihmisen parhaan potentiaalin  esille tuomisesta ja itsensä löytämisestä jne.


Reiluus: Kaikkia ihmisiä kohdellaan  tasapuolisesti ja pidetään jokaista ihmistä samanarvoisena, löytyy myötätuntoa, kompromisseja ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden edistämistä sekä kykyä asettua toisen asemaan ja tarkastella asioita toisten ihmisten näkökulmasta jne (kuvaukset napattu hiukan mukaillen Sanna Wenströmin kirjasta Positiivinen johtaminen 2020).





        Vesoa jatkettiin pohtimalla omien vahvuuksien käyttöä lukuvuoden aikana: mitkä unelmasi ovat toteutuneet, mitkä vahvuutesi ovat olleet käytössä, mitä vahvuuksia haluat aktivoida, missä taidoissa olet kehittynyt, mitä tavoitteita haluat asettaa itsellesi ym. Työskentelyä jatkettiin em. pohjalta oman ryhmän (alakoulussa luokkatasoparit, yläkoulussa oppiaineet) vahvuuskartan laatimisella.

        Positiivisen johtamisen ja lisenssivalmennuksen koulutuksista monelle tutussa nelikentässä päästiin ensin pohtimaan ryhmän työtehtäviä sekä kunkin opettajan omaa innostuksen ja osaamisen tasoa. Tästä oli hyvä jatkaa keskustelua mm. siitä, miten työtä voidaan "tuunata", jotta saadaan lisää asioita innostavalle alueelle.

        
 Lähde: Kari Helin ja Sanna Wenström


        Opettajat toivovat usein mahdollisuuksia yhteiseen keskusteluun. Nyt siihen oli mahdollisuus ilman kiirettä 😊. Kannatti kyllä syödä 16 perhepizzaa ennen keskusteluja, että jaksettiin!















Positiiviset tuulet

  Moni asia on kevään jälkeen muuttunut. Toisaalta moni asia on myös säilynyt entisellään. Ammatillinen eläkeikäni mahdollisti sen, että en ...