Ensi viikolla vaihtuu lukuvuoden viimeinen jakso. Kevät alkaa olla jo lähellä! Takana on jaksot unelmoinnista, vahvuustaidoista, ihmissuhteista ja onnellisuudesta.
Viimeisten viikkojen aikana luokat pohtivat, millainen on heidän mielestään onnellinen koulu. Se on ainakin selvää, että onnellisessa koulussa työskentelee onnellinen reksi.
Katsoin Piia- open ja oppilaiden tekemän videokoosteen onnellisuustaitojen jaksosta. Todellakaan ei voi kuin olla onnellinen taitavasta opettajatyökaverista, upeista ja rohkeista ala- ja yläkoululaisista ja koko työyhteisöstä, joka lähtee kaikkeen tähän mukaan💗.
Hyvinvointia lisätään koulussamme viimeisessä jaksossa huomaamalla hyvää.
Keväällä on luvassa myös "julkisempi" kooste kaikesta yhdessä tehdystä.
Joskus elämässä tulee on tilanteita, jolloin tulee normaalia enemmän pohdiskeltua sitä, millä lailla elämäänsä elää: näkeekö ympärillä olevissa asioissa auringonpaistetta vai räntäsadetta, näkeekö haasteet mahdollisuutena kasvaa ihmisenä vai antaako vastoinkäymisten lannistaa itsensä ja katkeroituu ym. Positiivinen asenne elämään on jossain määrin "sisäsyntyistä" ja kasvatuksen tulosta (Huom! Tämä on kaukana tieteellisestä määritelmästä 😏). Asenteet, kuten monet muutkin asiat, ovat varmasti kuitenkin myös opittavissa ja harjoteltavissa. Myönteisten asioiden ja hyvän huomaaminen ympärillään on se voima, jonka avulla jaksaa erilaisissa elämäntilanteissa. Jokin aika sitten aloin listata puhelimeni muistiin tilanteita, joissa olen huomannut tai voisin huomata hyvää. Olen kerännyt asioita otsikon "Ilon pisaroita" alle. Jo pelkkä kirjaaminen on lisännyt mukavaa tunnetta sisälläni. Ehkä listastani on joskus iloa jollekin toisellekin. 100 mukavaa juttua on kohta jo kasassa!
Hyvän huomaamisessa kulminoituvat asioita, joita pidän tärkeänä työssäni. Jokaisen lapsen ja nuoren - kuten myös aikuisen- vahvuuksien havaitseminen auttaa heitä huomaamaan hyvää itsessään, vahvistaa itsetuntoa, antaa voimaa porskutella eteenpäin elämässä, auttaa kehittymään jne. Positiivinen palaute kantaa pitkälle.
Tykästyin Ben Furmanin listaukseen kuudesta eri tavasta kehua lasta (löytyi positiivinenkasvatus.fi-nettisivuilta): 1) kiittäminen, 2) juorukehu, 3) sanaton kehuminen (hiusten pörröttäminen tmv.), 4) kyselevä kehuminen, 5) yrittämisestä kehuminen, 6) leikkisä kehuminen.
Jos jätetään erityisesti työkavereiden kesken tuon hiusten pörröttäminen väliin, "kuuden kehun"- menetelmä toimii kenellä tahansa. Hyvän puhuminen ja toisen kehuminen selän takana on hyvä lisä myös työyhteisön ilmapiirin "myönteistämiseen". Ehdotan opehuoneisiin kampanjaa asioista 😊