tiistai 2. toukokuuta 2023

Voimakehä ® rekryä



Jo vuosi sitten pohdin  sitä, että olisi mielenkiintoista kokeilla, miten laaja vahvuusnäkemys ja Voimakehä ®toimivat rekrytoinnissa. Tuolloin ei ollut sopivia rekryjä eli hakijat olivat joko kovinkin tuttuja tai hakijoita oli ehkä vain yksi.

Oma osaamiseni  Voimakehästä ® on vuoden aikana lisääntynyt. Mentorivalmennuksessa Laura Paason ja Sanna Wenströmin kanssa kävimme  maaliskuussa läpi työkaluja taidot ja osaaminen - vahvuudenlajiin liittyen. Lauran "pankista" löytyi suoraan tilanteeseen soveltuva konsepti. Nyt tuntuu siltä, että onneksi maltoin odottaa vuoden!

Kiitos kollegoilleni, joiden kanssa haastattelimme tänään hakijoita yhdessä. He antoivat minulle mahdollisuuden "liidata" haastattelua Voimakehän ® pohjalta. Olimme sopineet etukäteen, että he voivat esittää itselleen tärkeitä kysymyksiä sopivissa kohdissa haastatteluja, mikäli eivät saa vastauksia muuten.

Haastattelukutsun yhteydessä hakijat saivat Lauran "Vahvuudet osaamisidentiteetin perustana"- kysymykset sellaisenaan. Saatteena oli lyhyesti: "Haastatteluun voit valmistautua pohtimalla liitteessä olevia kysymyksiä. 
Kysymykset perustuvat VOIMAKEHÄ® - ohjauskonseptiin ja-  työkaluun vahvuuksien tunnistamisessa ja nimeämisessä. VOIMAKEHÄ®  perustuu laajaan vahvuusnäkemykseen, johon sisältyy kuusi vahvuuden lajia: luonteenvahvuudet, luontainen kyvykkyys ja lahjakkuus, hankitut taidot ja osaaminen, kiinnostukset, arvot sekä resurssit." Em.tekstin nappasin suoraan infosivuilta: https://voimakeha.info/index.html

Kaikki neljä haastateltavaa olivat pohtineet omia vahvuuksiaan ja  osa oli tehnyt myös VIA- kartoituksen. Luonteenvahvuuksien pohjalta oli mm. luontevaa käydä keskustelua siitä, miten vahvuudet näkyvät  työssä. Tuntui siltä, että haastateltavat pystyivät tuomaan hyvin esille omaa osaamistaan, kun heillä oli olemassa "lupa/kehotus"siihen. Myös ennakkovalmistautumisen mahdollisuus toi syvyyttä omien vahvuuksien tiedostamiseen. 

Joku hakijoista kävi läpi hyvinkin oma-alotteisesti koko "osaamiskarttansa", jonkun kanssa käytiin  vahvuuslaji kerrallaan kysymyksiä läpi. Erilainen tapa toimia ei kuitenkaan haitannut, vaan toi lisänäkemystä siitä, millainen ihminen ja työntekijä on kysymyksessä. Osaamispyramidin kautta yleiset työelämätaidot, ammattitaito ja erityisosaaminen tulivat syvällisesti  käytyä läpi.
Erään hakijan mukaan tällaisessa haastattelussa oleminen oli mielenkiintoista erityisesti siksi, että  joutui todella pohtimaan omia vahvuuksiaan.

Kysyin haastattelujen jälkeen kollegalta, miltä hänestä tuntui lähestyä asiaa hiukan uudelta kantilta. Hän kertoi kiinnittäneensä huomiota erityisesti siihen, miten eri lailla haastateltavat tarttuivat kysymyksiin. Oppimispyramidissa viimeistään kollegan mielestä asiat täydentyivät  ja haastateltavan sopivuus tehtävään selkiytyi.

Olen haastatellut yli 20 vuoden aikana ison joukon opettajia ja koulunkäynninohjaajia ym. Tämän päiväisten haastattelujen perusteella minulla on tunne, että olen saanut selkeästi enemmän tietoa, oppinut tuntemaan haastateltavan paremmin kuin "perinteisimmissä" haastatteluissa. Toki vahvuuksista nykyään aina kysellään, samoin vaikkapa siitä, miten pidät huolta jaksamisestasi tai millainen olet työyhteisön jäsenenä. Kaikkiin näihin ja paljon muihin saimme tänään vastauksen. Haastatteluissa aika kului kuin siivillä ja koska oltiin positiivisten asioiden äärellä, positiivinen vire antoi oman leimansa tilanteeseen. 

Toki kasvuvahvuuksiakin- vahvuuksia nekin- tuli esille. Ja ennen kaikkea ihmisten unelmia 😊. 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti