perjantai 10. joulukuuta 2021

Arvojen päivä

Eilen Voimakehä-koulutuksessa  käsiteltiin mm. laajan vahvuuskäsityksen osa-aluetta Arvot. Kuin tilauksesta sähköpostissani oli juuri tullut kaikille esimiehille tarkoitettu  kommenttipyyntö kaupunkimme arvoista, jotka on määritelty vuonna 2010 eli hetki sen jälkeen, kun kunnat tällä alueella yhdistyivät. Sähköpostiviestin mukaan niitä aiotaan tiivistää. 

Voimakehä-mentori Susanna Löf johdatteli meidät pohtimaan arvojen tärkeyttä. Koska toimintamme ei koskaan ole arvovapaata, ei ole merkityksetöntä, millaisia arvoja kaupungille on määritelty. Koska arvot ohjaavat valintojamme, niillä pitäisi oikeasti olla merkitystä päätöksenteossa. Arvoissa on kuitenkin kysymys myös siitä, mihin resursseja ohjataan.
Olen itse ollut 12 vuotta mukana kunnallispolitiikassa. Jos lähtisin uudelleen mukaan siihen rumbaan, mitä en siis todellakaan aio tehdä, pohtisin varmaan nykyisin asioita entistä enemmän arvojen näkökulmasta.

Oman työni näkökulmasta pohdiskelen, missä määrin kaupungin arvot vaikuttavat konkreettisesti omaan työhöni ja missä määrin me kaupungilla työskentelevät edes tiedämme ja olemme sisäistäneet arvot, jotka yhteisinä pitäisi olla toimintamme taustalla. Jotta tässä olisi mitään järkeä, pitäisi arvojen olla muutakin kuin kauniita sanoja. Niillä pitäisi olla oikeasti vaikutusta.

Toissa viikolla alakoulumme oppilaskunnan hallitus lähestyi kaupungin teknisen puolen pomoja itse kirjoitetulla, hienolla viestillä. Oppilaiden huolena on koulupihan viihtyisyys ja ennen kaikkea turvallisuus. Ensimmäisessä vastausviestissä oli mm sana investointiohjelma. Huh.... Silloin, kun puhutaan turvallisuudesta, ei pitäisi puhua investointiohjelmasta, vaan kaupungin määritellyistä arvoista kaupunkilaisen paras ja luotettavuus ja turvallisuus 😊. Odotan mielenkiinnolla, miten asia etenee!

Kommentoin kyselyyn, että arvot eivät välttämättä niinkään tarvitse uudistamista, mutta niiden sisäistämistä ja toteuttamista kaivataan kaikilla tasoilla. Myös reksin työssä.

"Kouvolan kaupungin arvot on määritelty vuonna 2010. Ne ovat:

  1. Kaupunkilaisen paras:Toimimme toistemme parhaaksi. Teemme Kouvolasta kaupungin, jossa kaikki viihtyvät ja voivat hyvin.
  2. Vastuullinen yhteistyö:Teemme Kouvolasta yhteisön, jossa ihmiset luottavat toisiinsa.
  3. Luotettavuus ja turvallisuus:Kaupunki on luotettava ja turvallinen yhteistyökumppani ja palvelualusta. Toimintamme on läpinäkyvää ja ennustettavaa. Teemme päätökset johdonmukaisesti ja linjakkaasti.
  4. Rohkea uudistuminen:Tartumme rohkeasti uusiin mahdollisuuksiin. Näin kaupunkimme pysyy kiinnostavana, kehittyvänä ja elinvoimaisena.
  5. Tavoitteellisuus ja tehokkuus:  Meillä on yhteinen näkemys tavoitteista, nopea päätöksenteko sekä vastuullinen ja valtuuttava johtamistapa."

"Arvot ovat selkeä, yksinkertainen ja innostava ohjenuora, kun muut säännöt eivät ohjaa. Ne ovat kuin tähtiä taivaalla." 


 

sunnuntai 5. joulukuuta 2021

Kohti Voimakehää

Olen lueskellut muutamia Sanna Wenströmin kirjoituksia junamatkalla Kuopioon. 


 Parin päivän päästä alkaa voimakehä-lisenssivalmentajakoulutus, johon ilmoittauduin hyvin lyhyellä varoitusajalla. Osa noista teksteistä on sellaisia, joita olen lueskellut jo syksyn aikana aikaisemminkin. Ajatus vahvuuksista ja työskentelystä omalla voimavyöhykkeellä viehättää siinä määrin, että ei haittaa, vaikka asioita kertaileekin. Haluaisin sisäistää näitä juttuja niin, että niiden hallinta on sillä tasolla, että pystyn oikeasti kehittymään positiivisena johtajana. 

Ajattelin, että Voimakehä- työskentelyllä saan konkreettista tukea työyhteisön kehittämiseen. Suunnitelmissani on käydä kevään aikana positiiviset kehityskeskustelut (vahvuuskeskustelut) opettajien kansa. Aikamoinen urakka, mutta toisaalta vahvuuksien tunnistamisella ja hyödyntämisellä on tutkitusti selkeä yhteys  mm. työnimuun, myönteisten tunteiden edistämiseen, innostukseen, työssä kukoistamiseen, työhyvinvointiin ja hyvään elämään ja onnellisuuteen (poimintoja mm. van Woercom 2015).

Jos tällainen on edes jossain määrin mahdollista, kannattaa yrittää😊.

 

Merkityksellistä työtä

Sanoin 6-vuotiaana, että minusta tulee isona opettaja. Työn merkityksellisyys tekee opettajan ammatista tärkeääkin tärkeämmän. Eräs opettaja...