Yhtenä VoimakehäⓇ - lisenssin hankkimisen syynä oli ajatus positiivisten kehityskeskustelujen käymisestä henkilöstön kanssa. Keskustelujen käyminen lähes 50 opettajan kanssa on haaste erityisesti ajankäytön suhteen. Vaikka keskusteluun käyttäisi vain tunnin, työaikaa tulee kulumaan melkein pari viikkoa. Viime vuonna kävimme ryhmäkeskustelut Teamsissa. Ryhmäkeskustelussa on puolensa, mutta ne eivät korvaa kahdenkeskisiä keskusteluja. Nyt on tämän aika.
Kävin Marjo Katajiston ja Sanna Wenströmin vetämän kehityskeskustelukoulutuksen syksyllä. Tästä kirjoitin blogissa jo aikaisemmin.
Positiivisen organisaation PRIDE- teoriaan (Cheug2014, Wenström2020) tutustuminen ja vahvuusajattelun syventäminen VoimakehänⓇ avulla on tuonut innostusta omaan työhöni. Omen vahvuuksien tiedostaminen on tuonut "uutta potkua" työhön koronan keskellä. Samojen tuntemusten mahdollistaminen opettajille tuntui hyvältä ajatukselta😊.
Koronarajoitukset asettivat omat haasteensa voimakehäkarttojen laatimiselle. Sannan ja muiden pojo- ryhmäläisten materiaalien ja koulutuksissa saatujen oppien turvin oli hyvä lähteä liikkeelle. Ennen vahvuuskarttojen työstämistä oli aivan välttämätöntä käydä läpi opettajille "lyhyt oppimäärä" siitä, mitä laaja vahvuuskäsitys pitää sisällään. Luonteenvahvuudet olivat jossain määrin tuttuja osalle porukasta. Joku oli jo aikaisemmin vuosia sitten tehnyt VIA-kartoituksen.
Jotta työskentely etänä onnistui, tein ison työn kirjoittamalla lähes kaikki 600 Voimakehäkortin sanaa koneelle. Ennen kunkin vahvuusalueen pohdintaa katsottiin, mitä arvot, resurssit, kyvykkyydet, kiinnostuksen kohteet ja taidot ja osaaminen tarkoittivat ja mistä korttien sanat olivat lähtöisin.
Vajaat puolitoista tuntia ja jokaisella opettajalla oli kirjattu omaan voimakehäkarttapohjaan 5-10 eri alueen vahvuutta.
VIA- kartoitus samana iltana veson lopuksi tai seuraavana päivänä tai viikonloppuna täydensi kartan. Keskelle on kirjoitettu 3-5 ydinvahvuutta.
Tästä jatketaan kehityskeskusteluihin. Olen pyytänyt kunkin opettajan voimakehäkartan ainakin viikkoa ennen keskustelua itselleni, jotta voin valmistautua. Sain karttoja jo heti veson jälkeen ja seuraavana päivänä niin, että pääsen hyvin alkuun. Keskusteluaikojakin on jo ensi viikolle varattuna. Iso haaste itselleni, mutta sellainen haaste, jonka otan innolla vastaan, jotta voin kehittyä positiivisena johtajana.
Vesoa edeltävänä iltana ei uni tullut heti silmään, vaikka suoranaisesti ei jännittänytkään. Voimakehätyöskentelyn aikana tuntui hyvältä ja toiveikkaalta.
Veson jälkeinen aamu toi palautteita, joista mieleen jäi erityisesti se, kun opettaja kertoi etukäteen suhtautuneensa skeptisesti "tällaisiin juttuihin", mutta koko juttu oli tuntunut hyvältä ja "tätä voisi olla lisääkin".
Tätä todella voisi olla itsellänikin lisää. Nimittäin valmennusta 😏