tiistai 10. tammikuuta 2023

Koulun hyvinvointisuunnitelma

Minulla on töissä arjen keskellä erilaisia tapoja rentoutua ja ladata akkuja. Tässä akkujen lataamisessa on välillä työkaluna erilaisten suunnitelmien ja prosessikuvausten laatiminen.

Marraskuun "projektini" oli koulun hyvinvointisuunnitelman kasaaminen eli halusin kirjata ylös kaikkia  niitä asioita ja tapoja, joilla  tuemme hyvinvointia meidän koulussamme. Tekstejä pitkin matkaa kommentoivat mm. yhteisöllisen oppilashuoltoryhmät jäsenet. 

Ei liene yllätys, että lähdin liikkeelle Wemströmin Sannan kirjasta napatuista pedagogisen hyvinvoinnin osatekijöistä: henkilöstön työhyvinvoinnista, opiskelijoiden hyvinvoinnista ja oppimisesta. Kaiken keskiössä tärkeänä asiana vuorovaikutus.

"Pedagoginen hyvinvointi on kaikkien koulussa toimivien aikuisten asia.". Hyvinvointisuunnitelmamme ensimmäisenä "palikkana" on henkilöstön hyvinvointi: Hyvinvoivilla opettajilla on hyvinvoivia oppilaita! Hyvänä taustana tässä kohtaa toimii positiivisen johtamisen PRIDE-teoria.

Oppilaiden hyvinvoinnin kuvaukseen otin lähtökohdaksi opetussuunnitelman - tottakai.

Eskolanmäen koulun tavoitteena on rakentaa yhdessä koulussa toimivien lasten, nuorten ja aikuisten kanssa oppimista ja hyvää kasvua tukeva yhteisö. Koulun toimintakulttuurin punaisena lankana on pyrkimys etsiä ja löytää oppilaiden vahvuuksia sekä tukea oppilaita omien vahvuuksien hyödyntämisessä. 

Monialainen oppimiskokonaisuus "Hyvinvointia lisäämässä" pitää asian vireillä koulun arjessa, oppilashuoltohenkilöstö ja koulunuorisotyöntekijä tuovat omat panoksensa hyvinvointiin, samoin KiVa-toiminta, verkostot, tukioppilaat, oppilaskunta jne.

Koulumme liikuntatiimi yhteisötutor- Suvin johdolla tuo hyvinvointiin liikuntanäkökulman, taideterapiaa opiskelevan opettajan projektit lisäävät hyvinvointia taiteen keinoin. Eikä hyvinvointia voisi kuvitellakaan ilman siivoojien ja keittiöhenkilökunnan panosta.

Kun tuetaan oppimista, tuetaan myös oppilaan hyvinvointia! Kivijalkana oppimisen tukemiselle opettajien ja koulunkäynninohjaajien vankan ja ammattitaitoisen työn lisäksi on erityisopetus, oppilaanohjaus ja S2-opetus.

Koulumme hyvinvointisuunnitelman pääsee kurkkaamaan Pedanet-sivuiltamme:

Hyvinvointisuunnitelma

Eipä siis mitään sellaista, mitä ei tapahtuisi muissakin kouluissa 😊. Monissa varmaan asioita tehdään moninverroin hienommin.

Asioiden ylös kirjaaminen ja nähtäväksi tekeminen on kuitenkin itselleni tärkeää. Pidän tärkeänä myös sitä, että henkilökunta ja oppilaat vanhempineen tiedostavat, että oppilaista ja heidän hyvinvoinnistaan sekä oppimisestaan oikeasti välitetään. Tällä työllä on suunta ja selkeät tavoitteet.

Tätä kohti:

Ekaluokkalainen: ”Hyvinvointia on, että ympäristö on hyvä. Kukaan ei tee pahaa ja jokaisella on hyvä siellä, missä on.”



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Merkityksellistä työtä

Sanoin 6-vuotiaana, että minusta tulee isona opettaja. Työn merkityksellisyys tekee opettajan ammatista tärkeääkin tärkeämmän. Eräs opettaja...