12.1.2023 Hesarin juttu alkoi toteamuksella, että suomalaisten oppimistulokset huononevat, mutta kukaan ei tunnu tietävän, miksi. Ministeriön katsauksen mukaan mahdollisia selityksiä voivat olla 1990-luvulla alkanut rahoituksen vähentyminen ja sosioekonomisten erojen kasvu.
Helsingin yliopiston akatemiaprofessori Katariina Salmela-Aron mukaan esim. opettajien vähentämisellä on vaikutusta oppimistuloksiin. Hän peräänkuuluttaa myös opettajien ja rehtorin työhyvinvointia. Motivoitunut opettaja motivoi oppilaita.
Salmela- Aron mukaan usein unohtuu, kuinka suuri vaikutus lasten ja nuorten hyvinvoinnilla on oppimistuloksiin.
Ihmettelen otsikon kaltaisia lausahduksia. Jos valtakunnan tasolla kukaan ei "tunnu tietävän", mitä kouluissa on tapahtunut, pitäisiköhän jonkun tulla kouluihin katsomaan ja oikeasti kuuntelemaan opettajia, rehtoreita ja oppilaita. Asia saattaisi selvitä!
Olen ollut opetussuunnitelmatyössä mukana usealla eri vuosikymmenellä. Ops on meitä ohjaava normi ja sen pitäisi taata kaikille yhtäläiset mahdollisuudet oppimiseen. Oppimistulosten huonontuminen pistää väkisinkin pohtimaan, onko opetussuunnitelmaperusteissa oltu liian optimistisia oppilaiden taitoihin ottaa vastuuta omasta oppimisestaan tai opettajien taitoihin ohjata oppilasta "nykyopsin hengessä". En tunne opettajankoulutusta lainkaan, mutta mielenkiintoni on herännyt.
Olen samaa mieltä Salmela-Aron kanssa hyvinvoinnin vaikutuksesta oppimistuloksiin. Asia on yksi tärkeimmistä oivalluksista lasten ja nuorten koulunkäyntiä pohdittaessa eikä asian huomioiminen vaadi kuin maalaisjärjen käyttöä tai vaihtoehtoisesti erilaisten tutkimustulosten tarkastelua.
Koronan vaikutukset koulunkäyntiin ja perheiden toimeentuloon, sota Euroopassa, Kouvolassa opettajien lomautukset, hyytävä pula koulupsykologeista, julkisen terveydenhoidon ja lastensuojelun resurssipula jne. Jos verrataan tilannetta vaikkapa 10 vuotta taaksepäin, en muista mitään näin "raflaavaa".
Hyvinvointi on varmaan tällä hetkellä muotisana ja sitä tuodaan esille "joka tuutista". Selkeästi olen kuitenkin huomannut, että tällä "vanhalla tutulla" on monia eri mahdollisuuksia vaikuttaa. Hyvinvoinnista voidaan puhua niin, että se on vain sanahelinää tai hyvinvoinnin eteen voidaan oikeasti tehdä työtä. Omille kasvoille ensin happinaamari, jotta sen voi laittaa sen jälkeen toiselle 😊.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti