tiistai 30. toukokuuta 2023

Vahvuuksien viidakossa

 Pari viikkoa sitten tulevien eskareitten ja ekaluokkalaisten  vanhemmat pohtivat lastensa vahvuuksia. Tänään tulevat seiskaluokkalaiset tekivät tuttuja vahvuukäsiä, joista tukioppilaat kasasivat vahvuustauluja. Vahvuuksia on siis riittänyt😊

Vahvuuksia on pohdittu jo useana vuonna tulevienkin seiskojen kanssa näin toukokuussa. Erityisesti minua ilahdutti tänään, kun  8. luokkalainen tukioppilas seuratessaan nuorempiensa toimintaa kehui, että "nämähän keksivät noita vahvuuksia tosi hyvin - paljon paremminkin kuin me viime vuonna". Puolet oppilaista tulee omasta koulustamme, puolet eri  puolelta Kouvolaa. Toki valtaosa muualta tulevista tulee lähikouluista, mutta erikoisluokkamme ilmaisutaito ja hitech (luonnontieteet, matem. englanti) houkuttavat oppilaita bussimatkojenkin takaa. 

Meidän koulumme vahvuuskäsistä olen kirjoittanut blogissakin eli niitä on tehty sadoittain. Ehkäpä muuallakin vahvuudet ovat olleet entistä enemmän esillä viime vuonna perusopetuksen positiivisen johtamisen hankkeen myötä. Siltä ainakin vaikutti 👍.

Pohdittiin lasten kanssa myös sitä, miksi näitä vahvuuksia oikein tuodaan esille:  kaikilla meillä on vahvuuksia, vahvuuksia vahvistamalla vähennetään heikkouksia ja vahvuudet auttavat meitä innostumaan oppimisesta.

Vanhempainillassa äidit ja isät tutkivat oman lapsensa luokan "vahvuustaulua". Tuntui olevan mielenkiintoista 😊.




torstai 11. toukokuuta 2023

Kohti uutta positiivista lukuvuotta

 Parin edellisen lukuvuoden aikana olemme PRIDE-teorian (Wenströn 2020, Cheung 2014) hengessä 

  • käyneet läpi myönteisiä käytänteitä arjessa, hyvien ja myönteisten asioiden huomaamista , työnimua ja innostusta (P), 
  • pohdittu, millainen on hyvä työyhteisö, käyty keskusteluja Yhteispelin Huoltamoissa (R)
  • pohdittu vahvuuksia innostuksen, motivaation ja hyvinvoinnin lähteenä, laadittu voimakehä®karttoja, käyty vahvuuskeskusteluja, kartoitettu tiimien vahvuuksia ja tutkittu osaamista ja taitoja sekä työn tuunaamista(I)
  • katsottu asioita positiivisten silmälasien läpi (D)
  • pohdiskeltu myönteisiä tunteita ja niiden vahvistamista, mietitty avuliaisuutta, negatiivisten tunteiden käsittelyä, kiitollisuutta ja työssä koettuja tunteita ja myönteistä vuorovaikutusta työyhteisössä (E)
Mitä nyt tästä eteenpäin? Heitin ajatuksen koulumme johtotiimille, sillä eihän tätä tähän jätetä 😏. Yksinkertainen, mutta mielestäni timattinen idea tuli johtotiimin jäseneltä: porukat keskustelemaan käsitellyistä aiheista niin, että pinkit post it- laput viedään niiden teemojen alle, joista halutaan lisää tietoa tai pohdiskelua, keltaiset laput aiheisiin, jotka tällä erää on käsitelty. Vihreille post it- lapuille kirjataan keskusteluryhmien ideoita / toiveita hyvinvoinnin kehittämiseksi.

Ripustin kokouspaikkaruokalamme seinälle jokaisen yllä luettelemani teeman erillisillä lapuilla. Puoli tuntia vilkasta keskustelua ja post it- laput löysivät paikkansa.


Mielipiteitä on tottakai monia ja laputtelu hiukan hajosi. Selkeästi eniten pinkkejä lappuja kasautui myönteiseen  vuorovaikutukseen työyhteisössä. JES! 
Ilman myönteistä vuorovaikutusta on aika onttoa puhua esimerkiksi työyhteisön kehittämisestä tai työyhteisön kannustavasta ja positiivisesta ilmapiiristä.

Olin ilahtunut vihreiden post it-lappujen määrästä. Niissä tarve avoimille keskusteluille eri muodoissaan oli kirjattu suurimpaan osaan lappuja. Toiveen toteutuminen, kun puhutaan myönteisestä vuorovaikutuksesta , edellyttää keskustelua. Tämän mahdollistaminen ja siihen johdattaminen on oman työni näkökulmasta tärkeää.

Olipa joku ryhmä kirjoittanut, että positiivisessa pedagogiikassa saattaa piillä vaara, että ongelmiin ja haasteisiin ei välttämättä tartuta. Totta tämäkin! Ehkä kuitenkin negatiivisten asioiden ratkaisu voi löytyä positiivisen toiminnan kautta.




tiistai 2. toukokuuta 2023

Voimakehä ® rekryä



Jo vuosi sitten pohdin  sitä, että olisi mielenkiintoista kokeilla, miten laaja vahvuusnäkemys ja Voimakehä ®toimivat rekrytoinnissa. Tuolloin ei ollut sopivia rekryjä eli hakijat olivat joko kovinkin tuttuja tai hakijoita oli ehkä vain yksi.

Oma osaamiseni  Voimakehästä ® on vuoden aikana lisääntynyt. Mentorivalmennuksessa Laura Paason ja Sanna Wenströmin kanssa kävimme  maaliskuussa läpi työkaluja taidot ja osaaminen - vahvuudenlajiin liittyen. Lauran "pankista" löytyi suoraan tilanteeseen soveltuva konsepti. Nyt tuntuu siltä, että onneksi maltoin odottaa vuoden!

Kiitos kollegoilleni, joiden kanssa haastattelimme tänään hakijoita yhdessä. He antoivat minulle mahdollisuuden "liidata" haastattelua Voimakehän ® pohjalta. Olimme sopineet etukäteen, että he voivat esittää itselleen tärkeitä kysymyksiä sopivissa kohdissa haastatteluja, mikäli eivät saa vastauksia muuten.

Haastattelukutsun yhteydessä hakijat saivat Lauran "Vahvuudet osaamisidentiteetin perustana"- kysymykset sellaisenaan. Saatteena oli lyhyesti: "Haastatteluun voit valmistautua pohtimalla liitteessä olevia kysymyksiä. 
Kysymykset perustuvat VOIMAKEHÄ® - ohjauskonseptiin ja-  työkaluun vahvuuksien tunnistamisessa ja nimeämisessä. VOIMAKEHÄ®  perustuu laajaan vahvuusnäkemykseen, johon sisältyy kuusi vahvuuden lajia: luonteenvahvuudet, luontainen kyvykkyys ja lahjakkuus, hankitut taidot ja osaaminen, kiinnostukset, arvot sekä resurssit." Em.tekstin nappasin suoraan infosivuilta: https://voimakeha.info/index.html

Kaikki neljä haastateltavaa olivat pohtineet omia vahvuuksiaan ja  osa oli tehnyt myös VIA- kartoituksen. Luonteenvahvuuksien pohjalta oli mm. luontevaa käydä keskustelua siitä, miten vahvuudet näkyvät  työssä. Tuntui siltä, että haastateltavat pystyivät tuomaan hyvin esille omaa osaamistaan, kun heillä oli olemassa "lupa/kehotus"siihen. Myös ennakkovalmistautumisen mahdollisuus toi syvyyttä omien vahvuuksien tiedostamiseen. 

Joku hakijoista kävi läpi hyvinkin oma-alotteisesti koko "osaamiskarttansa", jonkun kanssa käytiin  vahvuuslaji kerrallaan kysymyksiä läpi. Erilainen tapa toimia ei kuitenkaan haitannut, vaan toi lisänäkemystä siitä, millainen ihminen ja työntekijä on kysymyksessä. Osaamispyramidin kautta yleiset työelämätaidot, ammattitaito ja erityisosaaminen tulivat syvällisesti  käytyä läpi.
Erään hakijan mukaan tällaisessa haastattelussa oleminen oli mielenkiintoista erityisesti siksi, että  joutui todella pohtimaan omia vahvuuksiaan.

Kysyin haastattelujen jälkeen kollegalta, miltä hänestä tuntui lähestyä asiaa hiukan uudelta kantilta. Hän kertoi kiinnittäneensä huomiota erityisesti siihen, miten eri lailla haastateltavat tarttuivat kysymyksiin. Oppimispyramidissa viimeistään kollegan mielestä asiat täydentyivät  ja haastateltavan sopivuus tehtävään selkiytyi.

Olen haastatellut yli 20 vuoden aikana ison joukon opettajia ja koulunkäynninohjaajia ym. Tämän päiväisten haastattelujen perusteella minulla on tunne, että olen saanut selkeästi enemmän tietoa, oppinut tuntemaan haastateltavan paremmin kuin "perinteisimmissä" haastatteluissa. Toki vahvuuksista nykyään aina kysellään, samoin vaikkapa siitä, miten pidät huolta jaksamisestasi tai millainen olet työyhteisön jäsenenä. Kaikkiin näihin ja paljon muihin saimme tänään vastauksen. Haastatteluissa aika kului kuin siivillä ja koska oltiin positiivisten asioiden äärellä, positiivinen vire antoi oman leimansa tilanteeseen. 

Toki kasvuvahvuuksiakin- vahvuuksia nekin- tuli esille. Ja ennen kaikkea ihmisten unelmia 😊. 






Positiiviset tuulet

  Moni asia on kevään jälkeen muuttunut. Toisaalta moni asia on myös säilynyt entisellään. Ammatillinen eläkeikäni mahdollisti sen, että en ...