torstai 11. toukokuuta 2023

Kohti uutta positiivista lukuvuotta

 Parin edellisen lukuvuoden aikana olemme PRIDE-teorian (Wenströn 2020, Cheung 2014) hengessä 

  • käyneet läpi myönteisiä käytänteitä arjessa, hyvien ja myönteisten asioiden huomaamista , työnimua ja innostusta (P), 
  • pohdittu, millainen on hyvä työyhteisö, käyty keskusteluja Yhteispelin Huoltamoissa (R)
  • pohdittu vahvuuksia innostuksen, motivaation ja hyvinvoinnin lähteenä, laadittu voimakehä®karttoja, käyty vahvuuskeskusteluja, kartoitettu tiimien vahvuuksia ja tutkittu osaamista ja taitoja sekä työn tuunaamista(I)
  • katsottu asioita positiivisten silmälasien läpi (D)
  • pohdiskeltu myönteisiä tunteita ja niiden vahvistamista, mietitty avuliaisuutta, negatiivisten tunteiden käsittelyä, kiitollisuutta ja työssä koettuja tunteita ja myönteistä vuorovaikutusta työyhteisössä (E)
Mitä nyt tästä eteenpäin? Heitin ajatuksen koulumme johtotiimille, sillä eihän tätä tähän jätetä 😏. Yksinkertainen, mutta mielestäni timattinen idea tuli johtotiimin jäseneltä: porukat keskustelemaan käsitellyistä aiheista niin, että pinkit post it- laput viedään niiden teemojen alle, joista halutaan lisää tietoa tai pohdiskelua, keltaiset laput aiheisiin, jotka tällä erää on käsitelty. Vihreille post it- lapuille kirjataan keskusteluryhmien ideoita / toiveita hyvinvoinnin kehittämiseksi.

Ripustin kokouspaikkaruokalamme seinälle jokaisen yllä luettelemani teeman erillisillä lapuilla. Puoli tuntia vilkasta keskustelua ja post it- laput löysivät paikkansa.


Mielipiteitä on tottakai monia ja laputtelu hiukan hajosi. Selkeästi eniten pinkkejä lappuja kasautui myönteiseen  vuorovaikutukseen työyhteisössä. JES! 
Ilman myönteistä vuorovaikutusta on aika onttoa puhua esimerkiksi työyhteisön kehittämisestä tai työyhteisön kannustavasta ja positiivisesta ilmapiiristä.

Olin ilahtunut vihreiden post it-lappujen määrästä. Niissä tarve avoimille keskusteluille eri muodoissaan oli kirjattu suurimpaan osaan lappuja. Toiveen toteutuminen, kun puhutaan myönteisestä vuorovaikutuksesta , edellyttää keskustelua. Tämän mahdollistaminen ja siihen johdattaminen on oman työni näkökulmasta tärkeää.

Olipa joku ryhmä kirjoittanut, että positiivisessa pedagogiikassa saattaa piillä vaara, että ongelmiin ja haasteisiin ei välttämättä tartuta. Totta tämäkin! Ehkä kuitenkin negatiivisten asioiden ratkaisu voi löytyä positiivisen toiminnan kautta.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Merkityksellistä työtä

Sanoin 6-vuotiaana, että minusta tulee isona opettaja. Työn merkityksellisyys tekee opettajan ammatista tärkeääkin tärkeämmän. Eräs opettaja...