sunnuntai 17. joulukuuta 2023

Positivt ledarskap

Viime viikolla oltiin jälleen postitiivisen johtamisen ja Voimakehän ® äärellä. Vahvuuksista voimaa työhön ja opiskeluun!- webinaarissa kuultiin  kokeneita mentoreita ja heidän ajatuksiaan. Sanna Wenström, Laura Paaso, Meri Hirvonen, Maria Ojala- Vesteri ja Marjo Katajisto ovat "voimaporukkaa" , joita kuuntelemalla oppii todella paljon itsekin. Heitä on mukava kuunnella. Olen supertyytyväinen, että koulussamme käytössä olevat voimakehärekryt ylittivät webinaarissa "uutiskynnyksen".

Sain viime viikolla olla kertomassa käytännön kokemuksia positiivisesta johtamisessa  Positivt ledarskap inom utbildingen- koulutuksen (OAMK, Svenska folkskolans vänner, Opetushallitus) loppuseminaarissa. Kuulijat olivat opiskelleet positiivista johtamista 25 op, joten tietoa heillä olisi varmaan ollut jakaa minulle.

Oli helppo lähteä liikkeelle tarinassani yli kaksi vuotta sitten aloittamani blogin ensi metreiltä. " Kuka vain voi tulla ja kehittyä positiivisena johtajana, jos niin itse haluaa (Sanna Wenström, 2020). " Niinpä! 

Positiivisen johtamisen taustalla oleva PRIDE-teoria  (Cheung 2014, Wenström 2020) toimii minusta hyvin työyhteisön kehittämisen runkona. Sitä voidaan käyttää mm. hyvinvointisuunnitelman punaisena lankana.

Myönteiset käytänteet, vuorovaikutus ja yhteistyö, vahvuudet, positiivinen johtajuus/opettajuus sekä myönteiset tunteet ja ilmapiiri erikseen ja ennen kaikkea toisiinsa limittyvinä kokonaisuuksina ovat olleet reilu kahden vuoden vesojen ja monien opepalavereiden teemoina. Oma oppimisen polkuni on opettanut itselleni myös kärsivällisyyttä. Asioita voidaan käsitellä myös pitkäjänteisesti.

Vahvuuksiin liittyvistä käytännön asioista kertoessani en voi ohittaa Voimakehää®. Sen pohjalta olemme käyneet kehityskeskusteluja, rekrytoineet uusia työntekijöitä, pohdittu ryhmien vahvuuksia jne. Omalla voimavyöhykkeellä toimiminen innostaa kaikkia.

Yhteisötutorope, positiivisen psykologian asiantuntija Piia Rämä on luotsannut oppilaita ja opettajia hyvinvoinnin saloihin. Monialaisilla oppimiskokonaisuuksilla (Hyvinvointioppimisen vuosikello ja hyvien tekojen passi) on tärkeä rooli, kun kiinnitetään positiivisen pedagogiikan ja johtamisen toimintatapoja kouluumme. Opo- tunneilla ja Kehity-opiskelijana - ryhmässä oppilaiden vahvuuksien tunnistamisella rakennetaan tulevaisuutta (Tanja Turkian kirjoitus löytyy Sannan Wenströmin kirjasta Kaikilla vahvuuksilla, PS-Kustannus2022).

Vahvuuteni ei ole ruotsin kieli. Onneksi sain kertoilla ajatuksiani suomeksi. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Positiiviset tuulet

  Moni asia on kevään jälkeen muuttunut. Toisaalta moni asia on myös säilynyt entisellään. Ammatillinen eläkeikäni mahdollisti sen, että en ...