Arvot, jotka määritellään opetussuunnitelmassa, ohjaavat koulussa työskentelevien aikuisten toimintaa. Kouvolan kaupungin esi- ja perusopetus rakentuu opetussuunnitelman perusteissa esitetylle arvoperustalle:
- oppilaan ainutlaatuisuus ja
- oikeus hyvään opetukseen
- ihmisyys, sivistys, tasa-arvo ja demokratia
- kulttuurinen moninaisuus rikkautena
- kestävän elämäntavan välttämättömyys.
Tämän arvoperustan lisäksi Kouvolan esi- ja perusopetuksessa arvoja ovat:
- oppilaan paras
- oppilaan kokonaisvaltainen hyvinvointi
- toisen kunnioittaminen
- vastuullisuus
- yhteisöllisyys
- edistyksellisyys
- luovuus
- turvallisuus
Upeita sanoja, jotka jäävät helposti pelkäksi sanahelinäksi, jos ei oikeasti näe niiden tärkeyttä tai oikeasti pohdi, mitä ne tarkoittavat oppilaan näkökulmasta. Määritellyt arvot pitää mielestäni ottaa huomioon myös koulun aikuisista puhuttaessa. On tärkeää pohtia, miten omat arvot ja koulutyölle määritellyt arvot kohtaavat.
Nostan listasta arvon "oppilaan paras". Jos rehtorit ja opettajat ym. ajattelevat työssään oppilaan parasta, he huomioivat tuolloin oppilaan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja ainutlaatuisuuden jne. Ainutlaatuisiksi oppilaan tekee se, millaisia erilaisia lahjakkuuden osa-alueita hänellä on. Ilman toisen ihmisen kunnioittamista ei voi ajatella toimivansa oppilaan parhaaksi.
Näen yhteisen arvoperustan sellaisena, että ilman sen sisäistämistä olisi itselleni mahdotonta toimia rehtorina. Työyhteisö, koulu, on kasvualusta lasten ja nuorten kukoistamiselle.
Arvot ohjaavat valintojamme. Yhteisiä arvoja on tärkeää pukea sanoiksi ja on tärkeää käydä niistä keskustelua. Ristiriitaisuudet arvomaailmassa aivan varmasti heijastuvat koko työyhteisön ja sitä kautta oppilaiden arkeen.
Resurssit
Olen aina ollut kova tekemään töitä. Työpäivät venyvät usein, vaikka aina joskus päätän, että teen vain sen, mikä on riittävää enkä yhtään enempää. Sitä kestää yleensä vain hetken ja taas mennään 😎.
Pohdin, mitä resursseja minulla on, jotta tapani toimia on ollut vuosien saatossa mahdollista. Tärkeää on, että lähellä on ihmisiä, jotka kannustavat ja tukevat - myös kotitöissä eli usein kotona on siistiä ja tuoksuu puhtaalta, kun tulen töistä. Aviomiehen (siis hänen, joka siivoaa ja tyhjentää astianpesukoneen) lisäksi myös muiden läheisten kannustus ja positiivinen palaute on minulle resurssi.
Esimieheni ovat mahdollistaneet, että minulla on ollut resursseja kehittää itseäni työssäni. Olen myös saanut työtehtäviä, joissa olen saanut käyttää vahvuuksiani.
Sen verran olen kuitenkin vuosien saatossa oppinut, että tarvitsen aikaa palautumiseen. Viikossa pitää olla päivä tai pari, jolloin voi keskittyä perheeseen (lasten perheet mukaan lukien), neulomiseen, löhöilyyn ja valitettavan harvoin mihinkään liikunnalliseen.
Luontainen kyvykkyys
80-luvun alkupuolella opiskelin Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitoksessa.
Pääsykokeissa piti pitää opetustuokio ja osallistua haastatteluun. Lisäksi oli mahdollisuus saada lisäpisteitä, jos meni musiikin tai kuvataiteen lisätestiin. Muistan laulaneeni Karjalan kunnailla ja soittaneeni nokkahuilulla Tiritomban. Jos sain lisäpisteitä (en muista, sainko), ne tulivat varmuudella tästä musiikkiosuudesta. Kuvataidetehtävässä piti piirtää tarjoilija, joka ojentaa ruoka-annosta pöydässä istuvalle henkilölle. Apua! Jos minulla on jotain talenttia, se ei todellakaan ole kuvataiteellisuus. En yksinkertaisesti osannut piirtää jalkoja tarjoilijalle. Ja tunnustan, että mieheni teki puolestani yhden OKL:n kuvistyön. Ainoa asia, josta en selvinnyt itse millään lailla, oli perspektiivityö. Olisin toki voinut mennä harrastamaan kansalaisopistoon aikuisena maalausta tai grafiikkaa, mutta enpä mennyt, vaan nautin laulamisesta kuorossa.
Muutama viikko sitten Kouvolan perusopetuksen oppilaiden huoltajilta kysyttiin, onko heidän mielestään tarpeen, että Kouvolan peruskouluissa jatketaan erikoisluokkatoimintaa ja lahjakkuuksien tukemista. Aika yksiselitteisesti vanhemmat olivat sitä mieltä, että meidänkin koulussa jatketaan mm. ilmaisutaitoa. Myös musiikkiluokat ja liikuntaluokat jatkavat kaupungissa. On hieno juttu, että oppilaiden kyvykkyyksiä huomioidaan ja toisaalta annetaan myös mahdollisuuksia kehittymiseen.
Taidot ja osaaminen
Vaikka olen sitä mieltä, että en ikinä opi piirtämään ja maalaamaan, mutta jos oikein yrittäisin, oppisin varmaan ainakin jossain määrin. Jos taas kävisin vuosien jälkeen uudelleen laulutunneilla, olen vakuuttunut siitä, että oppiminen paremmaksi laulajaksi kävisi helpommin hyväksi piirtäjäksi oppiminen.
Seurasin aikoinaan lasteni baletti- , kilpatanssi- ja soitinopintoja. On aivan uskomattoman upeaa päästä taas "toisella kierroksella" seuraamaan lastenlasten nokkahuilu-, huilu- ja pianotunteja (suzuki- menetelmällä soitettaessa aikuinen on tunneilla mukana). Heidän soittoharrastuksensa myötä olen päässyt mukaan Englantiin soittoleireille, joissa 50 lasta eri puolilta Eurooppaa treenaa ja esiintyy yhdessä. Yhdessä olemme luoneet resursseja, jotta harrastaminen ja leirit ym. ovat mahdollistuneet. Motivaatio soittamiseen on ollut tärkeä kannustin uusien asioiden oppimisessa.
Kiinnostukset
Opettajilta tuli pari -kolme vuotta sitten ehdotus, että mitä jos muuttaisimme aikaisemmin käytössä olleen tiimimallimme pohjaa. Lähdimme ajatuksesta, että opettaja joka haluaa osallistua tiimiin, voi valita sopivan tiimin oman kiinnostuksensa mukaan: opettajat, jotka halusivat järjestää koulun juhlia, saivat järjestää juhlia tai opettajat, joiden sydämenasia on oppilaiden liikuttaminen, saivat yhdessä suunnitella pelejä, välituntiaktiviteetteja ym.
Ne opettajat, jotka kokivat, että esimerkiksi omasta elämäntilanteestaan johtuen paukkuja ei riittänyt tiimin kanssa ideoimiseen ja ekstratyöhön , saivat hyvällä omalla tunnolla ottaa kontolleen hiukan enemmän välituntivalvontoja.
Näin on nyt menty jokunen vuosi ja ihmiset vaikuttavat olevan tyytyväisiä. Saattaa olla, että vuoden ylimääräisten välituntivalvontojen jälkeen, joku haluaakin suunnitella liikuntatapahtumia ym. Näin jatketaan, kunnes joku keksii jälleen jonkun kuningasajatuksen, jonka avulla voimme taas tuunailla työtämme.